maanantai 21. lokakuuta 2013

Ruska puutarhassa

Tilasin juuri ViherPiha-lehden, puhelinmyyjä sai kerrankin kaupat. =D Ensin mietin, että en viitsi ottaa lehteä talvea vasten, mutta toisaalta tämähän on sitä suunnittelun aikaa, jota keäväällä lähdetään toteuttamaan.
Uusimmassa lehdessä oli ihania kuvia ruskasta ja kasveista, jotka ovat kauniita syksyllä ennen lehtien putoamista. Nyt on siis hyvä aika bongata kasveja myös tuosta näkökulmasta.

Se  millä perusteella itse valitsen esim. puita pihalle on mm. puun ja lehtien muoto. Eli minkä malliset lehdet on ja minkälaiseksi puu tulevaisuudessa kasvaa; onko se tuuheaksi levittäytyvä vai kapeasti ylös päin kasvava.

Vimeksi tontilla käydessämme heitin muutaman tammenterhon tien kummallekkin puolelle tontille tultaessa. Saa nähdä, lähteekö niistä yksikään kasvamaan, vai nappaako joku ne ruuakseen ennen kun terhot saavat edes mahdollisuuden kasvaa.

Tässä nyt muutama potentiaalinen puu pihapiiriin.

 
 Amurinkorkkipuu

 
 Japaninvaahtera

 Mongolianvaahtera

 Samettisumakki

 Saarnivaahtera

Ja viimeisenä tässä kuvasarjassa Vaahtera, johon 
kuvaksi valkkasin loppusyksyn fiilistä äitini mökiltä.

Kuvat on lainattu:
Kauppila
Puutarha.net
Rengon taimitarha

Laitan vielä itselleni tähän ylös, että tonttimme kuuluu vyöhykkeeseen 4.

Nyt kun tänä vuonna ei taideta saada ihmeitä enää aikaiseksi, niin keskityn pihan suunnitteluun. Ajatus tontin tämän hetkisetä tilasta ihan kauhistuttaa. Mutaa, oksia, kantoja ja epämääräisiä kasoja. Ja tietenkin ihan alkuperäistäkin maastoa jota joistakin kohti täytyy vielä muokata.

Pitkä projekti tästä alkaa ja voin jo nyt sanoa, että menee vuosia, kun kaikki on valmista. Täytyy vaan pilkkoa tämä juttu pienempiin projekteihin ja keskittyä niihin  kesä kerrallaan. Ehkäpä teenkin jonkinlaisen projektikalenterin Exceliin...

1 kommentti:

  1. Ja Japaninvaahtera viihtyy pääosin vyöhykkeellä I, Amurinkorkkipuu I-II(III), Samettisumakki I-II...
    Nämä tiedot vyöhykkeistä kai selvisi sinullekin aika nopeasti.

    VastaaPoista