sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Tontilla

Viime sunnuntaina siis suunnattiin taas Keski-Suomeen katsastamaan tontin tila. Reissun tarkoitus oli merkata pikkumökkien paikat, jotta pohjatöitä päästään aloittelemaan.

Tontille menevä tie oli jo tasoitettu viime kerran epätasaisuuksista ja päästiin ajamaan perille saakka.


Edellisellä reissulla tie oli mutavelliä, jossa oli isot metsäkoneiden tekemät urat. Nyt tie oli tasoitettu siistiksi.
Seuraava homma tuossa on laittaa suodatinkangas tuohon päälle ja sen jälkeen ajaa sorat kankaan päälle.



Näissä kuvissa on kohta, joka jatkuu kääntöpaikalta rantaan päin. Tuossa on vielä pätkä tietä tasoteltu tulevan ison talon viereen. Saadaan sitten tulevaisuudessa kauppakassit suht lähelle ovea.

Nyt siis merkattiin pikkumökkien paikkoja ja vähän hahmoteltiin tontin kokoa ja tulevaa työtä. Ensi kesän mökireissuilla ei juurikaan paistatella päivää, vaan se taitaa mennä tontin raivaamisessa oksista ja pienistä rangoista. Puuta tontilla on vielä sen verran, että polttopuuta saadaan ihan kivasti, vaikka isoimmat kaadetut puut onkin viety pois.

 Tähän kohtaan merkkasimme paikan rantasaunalle. Oikeassa reunassa puuhun on spreijattu punaista, josta alkaa terassin kulma.
En taas ole ottanut kuvia kovin järjestelmällisesti tai ainakin se järjestelmä on nyt multa hukassa. Tässä kuitenkin kuva ns.saunan takaa. Eli terassi tietenkin tulee järvelle päin. Sauna tulee siis suunnilleen ton tekstin kohdalle. n. 25 m rannasta.


























Meidän ja naapurin tontin raja menee tuossa vasemmalla tuon paksuimman männyn kohdalla.

Tällä hetkellä meillä on selkeää rantaviivaa vaan tuo pieni poukama tuossa.
Vesijättömaahan kuuluu meille, mutta toistaiseksi se on käyttökelvotonta. Kävimme tällä kertaa kävelemässä siellä ja lähellä rantaa siellä voi suht turvallisesti kävellä, mutta pidemmälle mentäessä maaperä on vetisempää.
Mietittiin, että kesällä tehdään jättömaalle polku, jossa pidetään heinikko matalana. Ehdotin, että tehtäisiin siihen kohtaan pitkospuut joita pitkin päästäisiin kävelemään jättömaan kärkeen jalat kuivana.
Olisi kiva tehdä sinne kohtaa jossakin vaiheessa myös iso laituri... Sen kokonen, että siinä mahtuisi ottamaan aurinkoa ja paistattelemaan päivää ja onkimaan.



























Hyvin saatiin tehtyä polkua jo nyt ihan vaan kävelemällä heinikossa. Nyt käveltiin tuohon pensaiden kohdalle, jonka jälkeen alkoi vähän kosteampi pohja.
Koirat olivat aivan onnessaan tuolla heinikossa. Ne hyppivät siellä kun jänikset. =)

 Tähän kohtaan tulee toinen pikkumökeistä. Eli se, missä nyt aluksi asustelemme.

Alempaa katsottuna mökki siis sijoittuu tuosta oikeassa reunassa olevasta pihlajasta vasemmalle viistosti. Meidän auto on nyt tuon kääntöpaikan pikkuisen tienpätkän kohdalla.
Haluttiin, että päätoiminnot ovat tuolla ylempänä lähellä valmista tietä.
Tonttihan on kaltevaa rinnettä, joten järvinäköala tulee olemaan upea sitten joskus.
Jos saadaan rakennuslupaa muutettua, niin iso mökki tulee sijoittumaan autosta vasemmalle tuohon kohtaa, missä ruohikko ja puusto loppuu ja tämä hakkuualue alkaa.

Tämä kuva on otettu siten, miten pikkumökki asettuu tontille. Se tulee siis olemaan hieman vinossa. Nähdään järveä ja terassi tulee olemaan lähes koko päivän auringossa. Aurinko tontilla paistaa siis suunnilleen tässä suunnassa vasemmalta oikealle.

Tässä kuvassa sitten näkyy ylämökin vasen takakulma ja kauempana on sitten paikka huussille.


























Tässä vielä tontin oikeaa reunaa järveltä päin. Tuonne ylös olen ajatellut laittaa sen kasvimaan. Paljon on työtä tehtävä, että siihen saadaan istutuslaaikot ja valkoiset aidat rakennettua.


























Johonkin tänne laitetaan ensimmäinen laituri.

Alla vielä siltä pieneltä tien pätkältä otettu kuva, jossa voi vähän hahmottaa mökkien suhdetta toisiinsa. Matkat mökkien välillä on varmasti kuvissa vaikea hahmottaa, mutta ne ei tule olemaan niin erillään toisistaan, miten ehkä tässä vaiheessa voisi kuvitella.
Mietittiin sitäkin, että tehtäisin mökkien välille joku laudoista tehty polku. Tällä hetkellä tontin pohja on sen verran mutainen, että se vähän helpottais jalkojen pysymistä puhtaana.


























Tässä kuvassa näkee, kuinka toi naapuri on lähellä. Siihen väliin on tarkoitus istuttaa jotakin nopeasti kasvavaa pensasta. Onko hyviä vinkkejä, mikä kasvaisi nopeasti?


























Tässä voi jollakin tavalla koittaa hahmottaa taas noita mökkien paikkoja. Mittasuhteet näyttää ihan hassuilta näissä kuvissa. Vasemmalla siis se isoin mökki sitten joskus, keskellä pikkumökki ja oikealla sauna.


























Tässä kohtaa alkaa meidän tontti ajotiellä. Vasemmalla on hyvin pieni kaistale meidän osuutta ja oikealle jää tuollaista muutama vuosi sitten hakattua metsää. Tilaa tontilla siis on vielä tyhjilläänkin ihan reilusti. Tällä hetkellä pyritään keskittämään kaikki toiminnot tuohon samalle alueelle.




























Nämä kaksi kuvaa on otettu järveltä päin katsottuna tontin vasemmasta laidasta. Tämä alue jää toistaiseksi myös tyhjäksi täällä puut saa toistaiseksi kasvaa ja luonto toipua hakkuusta. Toki tätäkin puolta pidetään kurissa, jotta se ei vallan villiinny, mutta toistaiseksi sille ei tehdä mitään. Sille mahtuu rakentamaan vielä toinenkin mökki, jos joskus sellaiselle tulee tarvetta.

M lähtee taas huomenna ajamaan tontille, jossa tapaa paikallisen rakennustarkastajan. He käyvät vielä tonttien paikat läpi ja M kyselee vielä tosta ison mökin paikasta. Se kun ei tällä hetkellä taida ihan olla rakennusoikeudelle määritetyn alueen sisäpuolella. Nyt siis pitää selvittää, pitääkö sille hakea poikkeuslupa vai miten meidän kannattaa menetellä.

Tontilla on myös käyty jo hieman tasoittelemassa niitä kohtia, joille rakennukset nyt laitetaan, joten ensi viikolla voi tulla taas pari uutta kuvaa tontilta.

1 kommentti:

  1. En ole katsonut mitä kasveja valitsit pensasaitaan, mutta onhan niitä paljonkin tarjolla; Isotuomipihlaja, Siperianhernepensas, Valkolumimarja, Kanukat jne, mutta mikään näistä ei ole ikivihanta pensas, kannattaisi varmaan miettiä havupuita seuraksi.
    Ehkä tämäkin asia on ratkaistu jo aikoja sitten.

    VastaaPoista