tiistai 27. elokuuta 2013

Puutarhainspiraatiota

Tällä hetkellä odotan jo niin paljon ensi kesää ja puutarhan laittoa. Tänään lähti taas kaupasta matkaan pari puutarhalehteä, joista yritän hakea inspiraatiota ja oppia omaan projektiini.

Tällä hetkellä puutarhan paikalla on nuorta koivikkoa ja ties mitä heinää. Kovin paljon on siis tehtävää ennen kun puutarha kasvimaineen on valmis.

Haaveilun olen kuitenkin jo aloittanut ja miettinyt tulevia kasveja ja niiden sijoittelua. Projekti alkaa ensi kesänä kasvimaan teolla ja sen ympäristön laajentamisella.
Ensin pieni aidattu avokasvimaa, sitten jos vielä kerkeää kasvihuone tomaateille ja kurkuille.

Loppukesästä  hankitaan marjapensaat ja hedelmäpuut koska ne saa edulliseen hintaan ja niillekkin on varmaan jo paikkaa saatu raivattua.
Seuraavan kesän projektia on perunapenkki ja puutarha osion aloittaminen.

Ensi viikonloppuna, kun mennään tontille, sovimme maansiirtotöistä paikallisen yrittäjän kanssa. Samalla sovitaan myös tuon kasvimaan raivaamisesta.
Voi olla, että se keretään tekemään jo tänä vuonna tai sitten se menee keväälle. Riippuu siitä, kuinka paljon siinä kohtaa on sitä puustoa. Haluaisin nimittäin ne koivut kerätä talteen polttopuiksi.

Pahimmassa tapauksessa siinä kohtaa lojuu tällä hetkellä kasa kuivumassa olevia tukkeja, jolloin mitään ei ole tehtäissä ennen ensi kesää.


Keräsin taas Pinterestistä muutaman inspiraatiokuvan.

 Koska tontti on ollut niin pitkään luonnontilassa, tontilla tulee varmasti liikkumaan villieläimiä. Haluan suojata satoa edes hieman ja rakennan kasvimaan ympärille valkoisen aidan. Porttien päälle tulee kaaret köynnöskasveille.

Kasvimaalla kasvit menee viljelylaatikoihin, jotka ajattelin rakentaa itse. Käytävät olisi jossakin vaihessa ihana päälystää jollakin kivetyksellä, mutta luulenpa, että se on budjetin takia tulevaisuuden juttuja... Sitten kun on se hetki, että voi alkaa parannella jo olemassa olevaa.




Tonttia myllätessä löytyy varmasti (toivotaan ainakin) paljon irtokiviä, joita tullaan hyödyntämään pihan laitossa. Hyviä kohteita on esim. aidat ja polkujen pohjat.

Kun kiviä käyttää laattojen kavereina, saa tehtyä kivoja yksityiskohtia ja hieman elävyyttää pintaan. Ja varsinkin mökkipolkujen ei tarvitse olla niin virtaviivaisia, että kaikki laatat ovat toisissaan kiinni ja siistissä rivissä. Eikä tule niin kalliiksikaan.







Puutarhan ja ns. kääntöpaikan välillä on oja, joka olisi kiva myös siistiä. Kiviä pohjalle ja erilaisia heiniä reunoille. Tällä hetkellä se taitaa olla vaan savea ja hiekkaa... Kertaakaan ei olla sen pohjalla vettä nähty, joten ei olla ihan varmoja, miten paljon siinä vesi virtaa, mutta tarkoitus on jättää se siihen. Joku syyhän siihen on, että se on siihen muodostunut...


Laattojen väliin istutetut kasvit on myös hauska idea. 






1 kommentti:

  1. Hei! Kiva kuulla! Tyttäreni teki todella pitkäjänteistä työtä puutarhansa kanssa. Hän ei halunnut käyttää myrkkyjä, ja jo ennen puutarhan aloittamista hän peitti osia maaperästä jättipressuilla saadakseen juolavehnän ym häviämään. Tulos kiittää häntä!

    VastaaPoista